İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması KDV Sirküleri/69 T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ/69 Konusu… 

 

 

 

İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması

KDV Sirküleri/69

T.C.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ/69

Konusu İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması
Tarihi : 22/6/2022
Sayısı : KDV-69/2022-1
İlgili Kanun Maddesi : 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9/1 inci maddesi

1. Giriş:

İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması kapsamında alıcı mükelleflerin satıcı mükellefler ile düzenledikleri sözleşmelerin ve sözleşme düzenlenen satıcı mükellef bilgilerinin İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilmesi hakkındaki açıklamalar bu Sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2. İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması Kapsamında Yapılacak Olan İşlemlerin İnternet Vergi Dairesinden Yapılması:

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:41) ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin “Tam Tevkifat Uygulaması” başlıklı (I/C-2.1.2.) bölümünün sonuna “2.1.2.5. İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması” başlıklı bölüm eklenmiştir.

Söz konusu Tebliğ ile yapılan düzenlemeye göre alıcı mükelleflerin, isteğe bağlı tam tevkifat uygulaması kapsamında düzenledikleri sözleşmelerin bir örneği ile bu kapsamda işlem yapacak satıcı mükelleflerin bilgilerini (adı soyadı/unvanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası, sözleşme uygulama dönemi), işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce liste halinde bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri ve sözleşmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumları da yine işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir.

Bununla birlikte, mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirirken günümüz bilişim teknolojilerinin getirdiği imkânlardan daha fazla yararlanmasını sağlamak, hizmet alma süreçlerinde katlandığı maliyetleri azaltmak, sunulan hizmetler açısından hizmet standardı ve zaman tasarrufu sağlamak, vergi dairesi işlemlerini kolaylaştırarak diğer alanlarda mükellefe daha iyi hizmet verilebilmesini sağlamak amacıyla yukarıda belirtilen sözleşmelerin ve bilgilerin verilmesine ilişkin işlemlerin İnternet Vergi Dairesindeki “Beyanname İşlemleri” bölümünde yer alan “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Sözleşmeleri Bilgi Girişi” menüsüne girilerek yapılması gerekmektedir.

Sözleşme listelerinin ve/veya eklerinin (sözleşmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumlar dâhil) teknik arızalar nedeniyle elektronik ortamda gönderilmesinin mümkün olmaması halinde, Tebliğ ile belirlenmiş sürenin son gününe kadar bağlı bulunulan vergi dairesine posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilmesi veya elden verilmesi gerekmektedir.

Duyurulur.

Bekir BAYRAKDAR

Gelir İdaresi Başkanı